Zwolle

Sassenpoort: dé stadspoort van Zwolle

Zwolle is in de middeleeuwen ontstaan op een hoger gelegen stuk land in een verder moerasachtig landschap. Zo’n zandrug werd ook wel een ‘Suol’ genoemd. Hier ligt ook de oorsprong van de naam van de stad. De zandrug is vandaag de dag nog steeds zichtbaar door het hoogteverschil in Zwolle.

De stad was aan het begin van de 15e eeuw in haar bloeitijd als het om handel gaat. Zwolle werd toegelaten als erelid van het machtige stedenverbond van de Noord-Duitse Hanze. In deze zelfde periode werd er aan een stadsmuur gebouwd, bedoeld als stadsverdediging. Deze muur telde oorspronkelijk zes poorten, waarvan de Sassenpoort er één is geweest. De poort bevindt zich binnen de vestinggracht.

Door de indrukwekkende hoogte van het gebouw is te zien dat de poort zijn oorsprong vindt in een tijd dat vuurwapens nog geen grote vuurkracht bezaten. Opmerkelijk zijn dan ook de gaten onder de vensters op de bovenverdieping. Hier werden brandende vuurkogels door naar beneden geworpen.

De Sassenpoort is de enige van de 6 oorspronkelijke poorten in de stadsmuur van Zwolle die bewaard is gebleven over de jaren. Wel is de poort gerestaureerd in 1894 en 1897, maar het metselwerk stamt nog uit de ontstaanstijd. Ook de sluitsteen van het gewelf in de onderdoorgang van de poort is goed bewaard gebleven. Hierop is aartsengel Michael te zien, wiens naam is verbonden met de middeleeuwse stadspoorten in Zwolle.

Al met al is Zwolle zéker een stad om trots op te zijn, net als haar eeuwenoude Sassenpoort.

Interesse gekregen in Stadshorloge Zwolle?

Vindt hier onze productpagina.

Bekijk onze collectie