Rotterdam

Rotterdam! 

De naam ''Rotterdam'' Stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier 'de rotte'. De havenstad van de lage landen, geleden in Zuid-Holland. De stad die ligt aan de nieuwe Maas.

De haven van Rotterdam, lange tijd de grootste ter wereld, is de belangrijkste en grootste van Europa. 

Rotterdam ontstond omstreeks 1270, toen bewoners van het gebied rond de Maas en de Rotte begonnen met het aanleggen van een dam in de Rotte. Hoewel de Rotterdammers in eerste instantie leefden van de visserij, werd de stad al snel een handelsplaats en ontstonden de eerste havens. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten. Daarna begon men met het bouwen van stadsmuren en grachten. Rotterdam groeide uit tot een belangrijke handelsplaats voor landbouwproducten en wol. 

Een Rotterdammer die wereldwijd bekendheid geniet, is de geleerde Desiderius Erasmus. Hij werd in 1467 of 1469 in Rotterdam geboren en bracht zijn eerste levensjaren door in de stad, waar zijn naam nog veelvuldig te vinden is. In de zestiende en zeventiende eeuw breidde Rotterdam verder uit en ging zij de concurrentie aan met steden als Delft. De zestiende eeuwse Oude Haven is er het tastbare teken van. Verder verrezen er talloze nieuwe gebouwen en werd de Laurenskerk uitgebreid. Tijdens de Opstand legde Johan van Oldebarnevelt de grondslag voor nieuwe havenuitbreidingen. Tot 1825 beperkte de groei van Rotterdam zich tot stadsdriehoek binnen de stadsmuren.

De Erasmusbrug

De Erasmusbrug is de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam, in de haven van Rotterdam en is vernoemd naar Desiderius Erasmus.

De brug is ontworpen door Ben van Berkel en is opgeleverd in 1996. De 284 meter lange tuibrug heeft een 139 meter hoog geknikte asymmetrische stalen pyloon en heeft hierdoor een prachtig vormgegeven architecturisch design. Alle reden voor ons om de Erasmusbrug achterop en voorop het horloge van Rotterdam te zetten.

Interesse gekregen in Stadshorloge Rotterdam?

Hier vindt je onze productpagina.

Bekijk onze collectie